De lintworm is ook zo'n gladde rakker. Hij bestaat uit een kop en enkele geledingen (segmenten) in de voorste geledingen bevinden zich de mannelijke geslachtsorganen en in de achterste de vrouwelijke organen. De lintworm is dus tweeslachtig. Omdat de worm vaak geslingerd ligt in de darm kan hij zichzelf bevruchten. De geledingen waar de eitjes in liggen laten los en worden met de faeces uit gedreven (we kunnen dat met het blote oog zien, het lijkt wel op maden in de faeces). De geledingen drogen uit en springen open en waaien zo de eitjes in het rond. De eitjes worden opgenomen door een tussen gastheer (vlo, rund, haas, konijn). In de tussengastheer komt er uit het eitje een larf, die groeit uit tot blaasworm en daarin groeit de jonge lintworm verder. De hond krijgt deze jonge lintworm dan weer binnen als hij vlooien, slachtafval, hazen of konijnen eet. De lintworm nestelt zich in de darmwand en de cyclus begint opnieuw. In tegenstelling tot bij de spoelworm bouwt de hond geen weerstand op tegen de lintworm.
Het laatste jaar komen er steeds meer berichten over met lintworm besmette vossen. Vooral in de grensgebieden in Groningen en Limburg zijn de vossen besmet met de vossenlintworm. Deze parasiet kan als hij in een menselijk lichaam terecht komt dodelijk zijn. Reden voor het RIVM (Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu) om een uit gebreid onderzoek te starten. In de afgelopen jaren zijn in Duitsland enkele tientallen mensen overleden aan de ziekte die de vossenlintworm in het menselijk lichaam te weeg brengt.
Zoals we zagen heeft de lintworm een tussengastheer nodig om uit te groeien b.v. het konijn. Op die wijze wordt ook de vos besmet. Zodra de worm zich genesteld heeft in de darm zet hij eitjes af en die komen met de ontlasting naar buiten en kunnen tussen de bosvruchten terecht komen. Mensen kunnen dan weer besmet worden door het eten van bosvruchten en bosaardbeien. Het RIVM raadt het publiek aan geoogste bosvruchten voor consumptie goed te wassen en te koken. Invriezen maakt het eitje niet dood!!!
De uit het eitje gegroeide larve tast bij de mens de lever aan. Het vervelende is dat de mens niets van de ziekte merkt totdat het te laat is. Uit het onderzoek van 72 dode vossen afkomstig van de Veluwe zijn geen nieuwe gevallen bekend, voorlopig blijft het dus bij die gevallen die in Groningen en Limburg gevonden zijn. We wilden u deze waarschuwing echter niet onthouden.
Referentie
Artikelen/proefschrift: Paul Overgauw Kynologische kennis: v.d.Molen Folder Spoelwormen bestrijding, uitgegeven door Faculteit Diergeneeskunde, de Veterinaire Hoofdinspectie v.d. Volksgezondheid en het Ministerie van VWS.