Teken
Het voorjaar is begonnen. Een prachtige tijd waarin de natuur uit de winterslaap komt maar ook een tijd dat de teek weer zeer actief wordt. De teek kan diverse ziekten overbrengen op mens en dier. Daarom is het belangrijk om uzelf en uw hond te beschermen tegen teken.
Teken zijn kleine, spinachtige dieren die zich vast kunnen zetten in de huid van u en uw hond en daar bloed drinken. Op zich kan dat weinig kwaad, maar op die manier kan de teek ook behoorlijk vervelende en soms gevaarlijke ziekten overdragen zoals:
- Ziekte van Lyme
- Babesiose
- Anaplasmose
- Ehrlichiose (buiten Nederland)
Soms merkt u pas lange tijd na een besmetting dat uw hond ziek is. Meestal kan tijdige behandeling de opgelopen ziekte succesvol bestrijden, maar het is ook mogelijk dat uw hond de rest van zijn leven last zal hebben van de infectie. En zonder adequate behandeling kan uw dier overlijden.
Preventie
Preventie is dan ook belangrijk: het gebruik van teken werende en teken dodende middelen kan uw huisdier beschermen.
Overleg wel eerst met uw dierenarts of bij uw dierenspeciaalzaak wat voor uw hond het beste middel is, want niet elk middel wordt door elke hond verdragen!
Een middel dat bedoeld is voor gebruik bij honden kan bijvoorbeeld giftig zijn voor katten, en sommige rassen zijn overgevoelig voor bepaalde middelen.
Regelmatig controleren
Controleer zelf uw dier regelmatig en verwijder teken direct, liefst met een daarvoor ontworpen hulpmiddel zoals een tekentang of teken-lasso. Let op dat u niet in de teek knijpt en dat er geen deeltjes achterblijven.
In de meeste gevallen worden ziekten pas na 18 tot 24 uur overgedragen, dus als u er snel bij bent kunt u besmetting voorkomen.
Wilt u meer weten over teken en de ziekten die zij kunnen overdragen? Lees dan bijvoorbeeld Teken en door teken overgedragen ziekten en kijk voor risicogebieden ook regelmatig op het zogeheten Tekenradar: daar vindt u informatie over de verwachte activiteit van teken.
Dit artikel verscheen eerder op de site van de LICG