• Facebook
 • Instagram
 • Foto's
 • Video's
 • Archief
 • Winkel
 • Contact
 • Raad van Beheer
 • Kalender
 • Login

Wat vindt mijn Drent een leuke activiteit?

In de rasstandaard van de Drentsche Patrijshond vind je terug dat dit ras een staande hond is. Hij is voor de jacht op wisselend terrein de jachthond bij uitnemendheid. In Nederland gebruiken we de staande hond allround in de jacht. Natuurlijk zijn er met deze jachthond nog veel meer activiteiten te doen, hij is immers atletisch, intelligent en heeft will to please.

Wel is het zo dat bij het trainen met dit ras je als “baas” een uitdaging kan aantreffen, want hij is naast intelligent ook regelmatig eigenwijs, maar toch ook gevoelig. Dat zorgt ervoor dat veel herhaling hem kan vervelen en dat een harde aanpak niet bij hem past. Consequent zijn en geduld opbrengen brengt je heel ver met dit mooie ras, ze werken namelijk graag voor je.

De Drentsche Patrijshond is een actieve gebruikshond, een boerenerfhond die gebruikt wordt voor de jacht. Het is dan ook belangrijk om actief met hem (samen) te werken en dat kan op verschillende manieren.
Laten we beginnen bij de basis van de Drentsche Patrijshond, de jachteigenschappen.

Veldwerk

Veldwerk, ook wel het werk voor het schot, draait om het spel van veer en wind. Het gaat om het eeuwenoude werken met een staande hond op hoender soorten. De hond werkt tegen de wind in en kan zo het veld afzoeken, wanneer de hond dichterbij komt en verwaaiing krijgt, trekt hij aan en de hoender zal zich drukken. De hond kan dan tot voorstaan komen, daar komt de term staande hond vandaan. De gebruikshondencommissie geeft meer tekst en uitleg op deze website: jacht & wedstrijden.

Apporteren

Bij apporteren draait het om het werk na het schot. Of te wel, op jacht wordt er wild geschoten en dit moet door de hond binnen gehaald worden. In heel Nederland zijn er apporteertrainingen, maar ook wedstrijden/proeven. Deze activiteit is doorgaans makkelijker te trainen dan veldwerk en er zijn mogelijkheden om aan proeven mee te doen met wild, maar ook met dummy’s. Ook hier geeft de gebruikshondencommissie meer tekst en uitleg op deze website: jacht & wedstrijden. Een belangrijk onderdeel van jachthonden trainingen is gehoorzaamheid, dit is voor elke hond waardevol.

Gedrag & Gehoorzaamheid

Voor elke hond geldt, gedrag en gehoorzaamheid past bij een goed opgevoede hond. Het komt bij jachthonden training aan bod, maar wordt ook lokaal aangeboden door kynologen clubs. Zo leren ze socialiseren en luisteren tijdens puppy cursus en basis gehoorzaamheidstrainingen. De hoge school van gedrag en gehoorzaamheid zijn de G&G trainingen. Voor elke hond en dus ook voor de Drentsche Patrijshond, raden wij een gedegen basis aan. Let wel dat u een geschikte hondenschool zoekt die het geduld en zachte hand op kan brengen voor uw Drentsche Patrijshond.

Flyball

De honden moeten zo snel mogelijk over een hindernisbaan om de bal uit het apparaat te halen door op een pedaal te drukken. Flyball is een teamsport, het is eigenlijk een soort estafetterace. Al zijn er net als bij behendigheid snellere honden zoals border collies, het werken met uw Drent zal hem goed doen.

Behendigheid

Agility, of behendigheid, is een sport waar het plezier van hond en eigenaar voorop staat. Bij agility gaat het erom dat de hond een parcours bestaande uit verschillende hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk aflegt.

Wij hebben een selectie gemaakt van de meest voorkomende trainingen en die (deels) passen bij zijn jachteigenschappen. Wij hopen dat elke (toekomstige) eigenaar zijn hond gaat stimuleren met training en/of wedstrijd, dat maakt je Drentsche Patrijshond een nog fijnere gezins- jachthond.

Adres

Bosweg 2
3651 LV Woerdens Verlaat
+31 172 409 437
secretaris

Vereniging "De Drentsche Patrijshond"

 • opgericht 5 Juni 1948

 • Koninklijk goedgekeurd, laatstelijk bij Koninklijk Besluit d.d. 28 augustus 1975

 • Erkend door de Raad van Beheer

 • Inschrijfnummer Kamer van Koophandel te Enschede (Ov.) onder nr. 40075145

De vereniging heeft als doel:

 • De instandhouding en verbetering van de Nederlandse staande jachthond de Drentsche Patrijshond, haar karakter, jachteigenschappen en verschijning, als omschreven in de rasstandaard

 • Het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van de tot het ras behorende honden

 • Het bevorderen van het contact tussen fokkers, jagers en liefhebbers van Drentsche Patrijshonden